Van Riet systeem
In 1930 brengt Van Riet na opdracht van Dorst Sr. een door hem verbeterd versie van de zelfzwichting aan op de binnenroede van de molen van 's-Heer Arendskerke; later ontwikkelden vader en zoon Van Riet een eigen systeem waarin het idee van zelfwichting werd gecombineerd met elementen van het Dekker- en Bilausysteem.
In het Van Riet systeem werd de roede stroomlijnvormig omkleed en aan de achterzijde daarvan sloot daarop een verstelbare klep aan. Deze klep is draaibaar om een as, die evenwijdig aan de roede loopt.
Bij „gesloten" kleppen werd door de gestroomlijnde roede met aansluitend klep als liet ware een gesloten vleugel gevormd.
De klep wordt gesloten door middel van een sluitdraad welke door een liertje wordt omgedraaid. Door de sluitdraad zover te spannen dat een veerconstructie de draad onder een zekere spanning houdt, wordt de klep goed gesloten gehouden.
Wanneer de wieken draaien met de kleppen in gesloten stand zal door de vleugelvorm aan de achterzijde van de wiek een onderdruk ontstaan. Hoe sneller de wieken draaien hoe meer onderdruk. Als door een te grote snelheid van de wieken het drukverschil groter wordt dan de veerspanning in de sluitdraad, zal de klep open gaan.
Daardoor valt de onderdruk weg en de molen zal langzamer gaan lopen. De spanning in de sluitdraad kan dan de klep weer sluiten.
Marinus Jacob van Riet, 1879-1962
Geb. Goes 3-4-1879
Overl. Goes 12-10-1962
Willem Frederik Johan van Riet,
molenmaker Goes
Geb. Goes 11-05-1908
Overl. Goes 6-10-1944
lem Frederik Johan van Riet
molenmaker Goes
geb. Goes 11-05-1908 tot